Sandalig!

‘Fido Dido!’ zeg ik spontaan hardop op een terras. Ik schrik van mezelf. De twee vrouwen aan het tafeltje naast me kijken verbaasd op. ‘Sorry hoor,’ zeg ik. ‘Maar ik herken direct Fido Dido in het patroon van de aderen op je voet. (Fido Dido is het stripfiguurtje bekend van de 7UP reclame) 

Mijn enthousiaste uitspraak komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ik vang namelijk het gesprek op waarin de Fido Dido vrouw haar vriendin toevertrouwt dat ze ontevreden is over de zichtbare aderen op haar wreef. Vindt ze lelijk. Ik troost haar met de gedachte dat Fido Dido bekend staat als een soepele levensgenieter. ‘Kijk mijn aderpatroon lijkt op het &-teken.’  

Improviserend als voetaderexpert, vervolg ik: ‘Voetaderpatronen stralen altijd iets positiefs uit. Kijk, die van je vriendin heeft de vorm van een hart.’  Ze nemen me niet serieus. Ik maak mezelf wijs dat het niet aan mij ligt. Ze nemen gewoon geen enkele man serieus in korte broek, teenslippers en een &-teken voetaderpatroon. 

Eigenlijk ben ik geen teenslipper-man. Ik voel me gewoon niet op mijn gemak op die dingen. Ik denk dat dit een evolutionair-biologische oorzaak heeft. Ik kan niet snel genoeg wegrennen als het moet. Ik weet dat dit onzin is, want waarvoor moet je tegenwoordig nog rennen in het hedendaagse straatbeeld? Hooguit voor een vertrekkend openbaar vervoermiddel. Maar als je teenslippers draagt, heb je per definitie geen haast. 

Passende zomerschoenen vinden onder een korte broek is voor mannen een probleem. Met je sokken in je gympen zie je er uit als een enorme nerd. Ik heb wel eens gympen geprobeerd met van die korte sokjes die net boven de schoenrand uit reiken. Alsof ze zich schamen kruipen die sokjes dan vanzelf terug naar mijn tenen. Er zijn alternatieven, maar van die slappe bootschoenen of badslipper-achtig schoeisel straalt nou ook niet echt de mannelijkheid af. 

Als ik een vrouw was, zou ik het wel weten. Dan droeg ik open schoenen met leren veters die zich als een klimop langs de kuit een weg omhoog vinden. Vind ik sexy. Als ik 2000 jaar geleden had geleefd had ik geen probleem. Uit betrouwbare bron (lees: Asterix en Obelix) begrijp ik dat Romeinse mannen sandalen droegen met leren veters gestrikt rond de kuiten.

Die veters rond de kuiten zaten overigens niet in het originele ontwerp, maar zijn later toegevoegd. Omdat de Galliërs ze anders zo gemakkelijk uit hun sandalen mepten. Ja, die Romeinen… die hadden wel wat anders om zich zorgen over te maken dan een minder flatteus voetaderpatroon.