Cowboy

In mijn broekzak rechtsvoor zie je de afdruk van mijn telefoon. Linksvoor een uitstulping van mijn sleutelbos en rechtsachter mijn portemonnee. Charmant staat het niet, sullig zelfs volgens sommigen. Gelukkig – of jammer genoeg – is mijn notitieboekje voor briljante ingevingen linksachter vrij dun. Hierin heb ik gekrast: ‘mannenzakkenprobleem’.

Tijd om dit uit te werken.

Als ik een vrouw was, had ik geen probleem. Dan droeg ik gewoon een handtas. Maar een handtas is voor mij geen optie. Ik weet dat het gek is, maar ik voel me gewoon minder man met die hengsels in mijn handen. En als mijn vrouw vraagt of ik haar telefoon ‘even’ wil opnemen: "Die zit in mijn handtas, schat." 

Lichte paniek. Ik hoor dat haar telefoon afgaat, maar ik zie ‘m niet. Tenminste niet in het hoofdvak. Wel vind ik haar sleutels, agenda, fietslampjes, lippenstift, borstel, autopapieren, zakdoekjes, kauwgum en een of ander etuitje. Dan heb ik nog drie kansen: twee binnenritsen en een zijvak met drukknop. Maar dan hoor ik al de piep van de gemiste oproep. Grrrrr. Nee, geen handtas voor mij.

Ik draag graag alles wat ik nodig heb direct op me, zodat ik kan voelen dat het er is. Dat komt omdat iedere man iets heeft van een cowboy. Cowboys moeten snel kunnen reageren als het erop aankomt. Daarom draagt een cowboy zijn revolver aan de heup in een holster. Stel je voor dat Lucky Luke eerst in zijn handtas moet grijpen om zijn blaffer tevoorschijn te halen... 

Lucky Luke, de man die niet sneller schiet dan zijn oogschaduw.

Nu ben ik veroordeeld tot het gebruiken van mijn jas of laptoptas als broekzakalternatief. Om mezelf hiertoe te dwingen, heb ik mijn broekzakken dicht laten naaien. Nu besef ik ineens hoe vaak ik met mijn handen in mijn zakken stond. Ook niet charmant. Af en toe tik ik verontrust op mijn broekzakken, omdat ik iets mis. Mijn jas wijkt natuurlijk niet meer van mijn zijde. Als ik tegenwoordig een kroeg binnenloop, kijk ik niet meer of het gezellig is, maar of ze haakjes onder de bar hebben voor mijn jas. Ik worstel hiermee.

Kan iemand alsjeblieft een modieuze holster of gereedschapsgordel ontwerpen voor het dagelijks leven van de moderne man? Ik stel het me zo voor:

Mijn telefoon gaat.

Ik: "Hallo met Miro."
Beller: "Zo, jij bent snel zeg!"
Ik: "Dank je, dat hoor ik wel vaker."
Beller: "Oh ja?"
Ik: "Ja, want dankzij mijn nieuwe PhoneBelt neem ik sneller op dan mijn eigen schaduw. En dat is niet nog niet alles. Vrouwen vinden de PhoneBelt enorm sexy." 
Beller: "Sexier dan een bobbel in je broek?"

Het lijkt me duidelijk. Met de PhoneBelt heb je binnen no time een topgesprek.