Koekjes Zijn Lekker

HMMMMMMM - 'Koekjes zijn lekker' is de eindconclusie van het rapport dat voedingswetenschappers van de Universiteit Wageningen in samenwerking met TNO hebben geschreven naar aanleiding van een tweejarig onderzoek onder 247 Nederlandse koekjeseters.

Peter Speelman, Hoofd Consumptie Onderzoek licht het rapport 'Een Onderzoekje Van Eigen Deeg’ toe: “We hebben het koekjeseetpatroon van onze proefpersonen nauwkeurig in kaart gebracht.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat koekjes erg lekker zijn.” Dit is een opmerkelijk resultaat, omdat eerdere onderzoeken uitwijzen dat smaken verschillen. Nu zijn de betrokken wetenschappers het er over eens dat er voor elke smaak een passend koekje bestaat. Mensen die niet van zoet houden, kiezen voor bitterkoekjes. “Of je nu van gevulde koeken, spritsen of eenvoudige biscuitjes houdt, in Nederland komt iedere koekjeseter aan zijn trekken,” aldus Speelman.

De uitkomst van het onderzoek wordt met open armen ontvangen door de Nederlandse koekjesindustrie. Wim Kolderman van de Vereniging van Nederlandse Koekenbakkers (VNK): “In het verleden kwamen de koekenbakkers er meestal bekaaid vanaf. De meeste onderzoeken richtten zich op de gezondheidseffecten van het eten van koekjes. Het zou overgewicht in de hand werken. Nu is er eindelijk eens onderzoek gedaan door een betrouwbare onafhankelijke instantie die de positieve effecten van het eten van koekjes benadrukt. Wij wisten het al, maar nu is het onomstotelijke bewezen: Koekjes zijn lekker.”

Speelman: “Wat wij verder hebben ontdekt is dat het eten van koekjes gezelligheid bevordert indien de koekjes genuttigd worden in het bijzijn van andere liefhebbers. Zoals rokers elkaar opzoeken voor het opsteken van een sigaret, zo vinden zoetekauwen elkaar rondom de koekjestrommel.”

Uit het rapport blijkt dat 72,5% van de koekjeseters grote moeite heeft om zich per gelegenheid tot één koekje beperken. Er heerst in Nederland weinig begrip voor de gastheer of –vrouw die de koekjestrommel sluit na de eerste aanbiedronde.

“Wij hopen dat de publicatie van dit onderzoek er toe bijdraagt dat de Nederlandse koekjestrommel open blijft, zodat de aanwezige gasten zichzelf naar believen kunnen helpen,” aldus Speelman.